Näillä Kokkikartanon hävikkiresepteillä voit hyödyntää jouluruokien tähteet uudella herkullisella tavalla
Jos jouluruoat eivät enää sellaisenaan uppoa, niistä voi leipoa jotain muuta suolaista tai makeaa herkkua. Tästä jutusta voit katsoa ohjeet, miten tehdään:
- Lanttulaatikosta rieskoja
- Perunalaatikosta pannukakku
- Porkkanalaatikosta kääretorttu
- Bataattilaatikosta maustekakku
- Punajuuri-sinihomejuustolaatikosta kasvissosekeitto
- Riisipuurosta juustokakku
- Riisipuurosta riisipiirakoita

LAnttulaatikosta rieskoja
Lantturieskat (15 kpl)
Ainekset:
- 6 dl Kokkikartanon Lanttulaatikkoa
- 50 g sulatettua voita
- 3 kananmunaa
- 2 dl maitoa
- 1,5 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 dl kaurahiutaleita
- 5 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje:
- Laita kulhoon lanttulaatikko, sulatettu voi, kananmunat ja maito. Sekoita tasaiseksi.
- Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
- Laita leivinpaperin päälle pellille kahdella lusikalla yhdeksän taikinanokaretta ja toiselle pellille kuusi.

4. Ripottele päälle hiukan jauhoja, painele noin 1 cm paksuisiksi rieskoiksi ja pistele ne haarukalla.

5. Paista 225 °C:ssa uunin keskiosassa 15–20 min, kunnes rieskat ovat kauniin ruskeita.

Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys
PErunalaatikosta pannukakku

Peruna-kinkku-pannukakku (pellillinen)
Ainekset:
- 3 dl Kokkikartanon Perunalaatikkoa
- 4 kpl kananmunia
- 8 dl maitoa
- 50 g sulatettua voita
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 7 dl vehnäjauhoja
Täyte: - 1 sipuli
- Nokare voita paistamiseen
- 0,5 tl mustapippurirouhetta
- 300 g joulukinkkua
- 1 iso suippopaprika
- 4 dl juustoraastetta (esim. Valio Emmental punaleima)
Valmistusohje:
- Laita kulhoon perunalaatikko ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää maito ja sekoita.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan sulatetun voin kanssa. Sekoita hyvin.
- Anna taikinan seistä noin 30 min.
Täyte: - Hienonna sipuli ja kuullota voissa.
- Suikaloi kinkku ja paprika.
- Sekoita sipuli, mustapippuri, kinkku ja paprika keskenään.
Paistaminen: - Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
- Levitä täyte päälle tasaisesti. Lisää lopuksi juustoraaste.
- Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 45 min, kunnes pannukakku on kauniin ruskea.

Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys
Porkkanalaatikosta kääretorttu

Porkkana-unelmatorttu
Ainekset:
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 100 g voita
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl kanelia
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1,5 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 dl Kokkikartanon Porkkanalaatikkoa
Täyte: - 80 g voita
- 300 g Mascarpone tuorejuustoa
- 4 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu voi.
- Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.
- Lisää taikinaan porkkanalaatikko ja sekoita tasaiseksi.

4. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperille uunipellille. Paista 200 °C:ssa noin 15 min.

5. Anna jäähtyä kunnolla.
Täyte:
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto tasaiseksi.
- Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa kunnes täyte on tasainen.
- Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle.

5. Kääri rullaksi leivinpaperin avulla.

6. Kääri porkkana-unelmatorttu lopuksi tiukasti leivinpaperiin.
7. Laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään jopa yön yli niin maku vain paranee!
8. Ennen tarjoilua siivilöi unelmatortun päälle vielä tomusokeria.
Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys

Bataattilaatikosta maustekakku
Mausteinen bataattikakku
Ainekset:
- 1 dl Kokkikartanon bataattilaatikkoa
- 3 dl laktoositonta maitoa
- 3 dl fariinisokeria
- 1,5 dl voisulaa
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
Valmistusohje:
- Laita kulhoon fariinisokeri, bataattilaatikko, voisula ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
- Yhdistä jauho, sooda ja leivinjauhe. Lisää ne ja maito kulhoon vähitellen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Voitele kaksi pientä tai yksi iso kakkuvuoka ja ripottele päälle korppujauhoja.
- Laita taikina kakkuvuokaan ja paista 180 °C:ssa n. 45 min.
- Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä.
- Ennen tarjoilua siivilöi päälle vielä tomusokeria.
Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys
Punajuuri-sinihomejuustolaatikosta kasvissosekeitto
Punajuuri-sinihomejuustososekeitto
Ainekset:
- 400 g Kokkikartanon punajuuri-sinihomejuustolaatikkoa
- 100 g Kokkikartanon Perunalaatikkoa
- 2 dl vettä
- 50 g sinihomejuustoa
- 1/3 tl mustapippurijauhetta
- 1/3 tl sokeria
- ½-1 tl suolaa
- 1,5 dl laktoositonta kuohukermaa
- persiljaa
Valmistusohje:
- Laita kattilaan punajuuri-sinihomejuustolaatikko ja perunalaatikko, vesi, sinihomejuusto, mustapippuri, sokeri ja suola.
- Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.
- Annostele keitto lautasille ja ripottele päälle sinihomejuustomurua ja hienonnettua persiljaa.
Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys
Riisipuurosta juustokakku
Valkosuklaa-tuorejuustokakku
Ainekset:
- 2 dl Kokkikartanon Riisipuuroa
- 200 g piparkakkuja
- 50 g voisulaa
- 200 g tuorejuustoa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 sitruunan kuori
- 2 dl laktoositonta kuohukermaa
- 200 g valkosuklaata
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 kpl liivatelehtiä
- Rypsiöljyä vuoan voiteluun
Koristeluun: - Kermavaahtoa ja piparkakkumuruja.
Valmistusohje:
- Hienonna piparkakut ja yhdistä voisulan kanssa.
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohjan ja reunan väliin.
- Voitele vuoan reuna rypsiöljyllä ja ripottele päälle tomusokeria.
- Painele pipari-voi-seos vuoan pohjalle.
- Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
- Laita kulhoon tuorejuusto, riisipuuro, raastettu sitruunankuori ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Sulata valkosuklaa mikrossa välillä sekoittaen.
- Kuumenna sitruunamehu ja sekoita joukkoon puristetut liivatelehdet.
- Kaada jäähtynyt valkosuklaa tuorejuusto-riisipuuro-seokseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää sitruuna-liivateseos ja sekoita tasaiseksi.
- Sekoita kermavaahto varovasti joukkoon.
- Kaada seos vuokaan ja laita jääkaappiin n. 2–4 tunniksi.
- Laita hyytynyt kakku tarjoiluastiaan ja koristele kermavaahdolla ja piparimuruilla.
Resepti: Kokkikartanon tuotekehitys
Riisipuurosta riisipiirakoita

Ainekset:
- 2 x Kokkikartanon 700 g riisipuuroa (yhteensä 1,4 kg)
- 1 kpl kananmuna
Kuoritaikina: - 1½ dl vettä
- 3/4 tl suolaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje:
- Riko kananmuna riisipuuron joukkoon ja sekoita.
- Sekoita suola ja jauhot kylmään veteen. Sekoita ja vaivaa taikina kiinteäksi ja sileäksi.
- Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja laske taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
- Painele taikinalevyyn juomalasilla ympyröitä.
- Aseta ympyrät kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
- Kaulitse ympyrät piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi, soikeiksi tai vaikka sydämenmuotoisiksi kuoriksi.
- Kasaa kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja niiden väliin. Peitä ne muovipussilla tai elmukelmulla. (Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu toisiinsa.)
- Levitä kuorien päälle lusikallinen täytettä, noin 1 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Jätä reunoille saman verran tilaa.
- Käännä reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
- Siirrä valmiit piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista piirakoita 275–300 °C lämmössä noin 15 minuuttia.
- Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.
- Tarjoile munavoin kanssa.

Iso kiitos Marttojen reseptille – sen voi lukea kokonaisuudessaan täältä: https://www.martat.fi/reseptit/karjalanpiirakat/
Artikkelin ensimmäiset reseptit on julkaistu alunperin jouluna 2022. Juttu on päivitetty 4.12.2025.