13 joulukuun, 2017

Perunan sadonkorjuussa haasteita

Niin Euroopassa, Pohjoismaissa kuin Suomessakin on perunan sadonkorjuussa ollut tänä satokautena haasteita. Runsaat sateet ovat joko viivästyttäneet perunoiden nostoa tai pahimmillaan tulvat ovat tuhonneet osia viljelmistä.

Myös Suomessa kasvukausi on ollut haasteellinen. Myöhäinen kevät, viileä kesä, halla alkusyksystä ja sateinen syyskuu ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Viileiden olosuhteiden vuoksi sadonmuodostus ja tuulentuminen ovat tänä vuonna tapahtuneet erittäin hitaasti. Siitä huolimatta, että itse satoa saatiin olosuhteisiin nähden odotettua enemmän, ollaan tuulentumisessa jääty jälkeen. ”Heikosta tuulentumisesta johtuen kaikissa lajikkeissa matalat tärkkelyspitoisuudet vaikuttavat perunaerien keitto-ominaisuuksiin käyttökauden aikana eri tavoin”, kertoo Jepuan Peruna Oy:n viljelypäällikkö Johan Willman.

Erien valinnassa oikeaan käyttötarkoitukseen tullaan vaatimaan tarkkaa työtä kaikilta, jotka ovat mukana perunan matkassa pellosta pöytään – niin myös Kokkikartanolta. ”Seuraamme koko ajan perunan laatua ja sen käyttäytymistä kypsennyksen aikana”, kertoo Kokkikartanon toimitusjohtaja Kati Rajala ja jatkaa, ”Nyt syksyn aikana olemme huomanneet, että peruna jää helposti kovaksi, vaikka keitämme sitä normaalisti. Tuntuu, että olemme saaneet ongelman vähitellen hallintaan. Mikäli talven aikana ilmenee yllätyksiä varastoinnissa, ongelmia tulee valitettavasti lisää. Peruna nimittäin on kovin herkkä reagoimaan valoon, kosteuteen ja lämpötilaan. Pidetään siis peukut pystyssä, että lisää ongelmia ei tule!”, Rajala toivoo.

Mikäli havaitset perunatuotteidemme laadussa muutoksia, olethan ystävällisesti yhteydessä kuluttajapalveluumme: kuluttajapalvelu@kokkikartano.fi tai p. 029-0067 800 (arkisin klo 14-16).

Samanlaiset postaukset