Lohen saatavuudessa haasteita

Kokkikartanonkin ruoissaan käyttämän norjalaisen lohen saatavuus elintarviketeollisuuden vaatimiin tarpeisiin on tällä hetkellä heikkoa. Suurin syy saatavuushaasteille on yksinkertainen: kysyntä ylittää tarjonnan.

Jo noin vuosi sitten runsaat leväkukinnot vähensivät maailman toiseksi suurimman lohen tuottajan, Chilen kalakantaa merkittävästi. Tämän seurauksena norjalaisen lohen kysyntä kasvoi niin Amerikassa kuin Aasiassakin, mutta erityisesti Japanissa. Norja tuottaa vuositasolla 1,3–1,4 miljardia kiloa lohta. Erilaisten sääilmiöiden, kuten kylmien kesien vuoksi, myös Norjan lohen tuotanto laski viime vuonna noin 7 prosenttia. Koko maailmassa lohen tuotanto putosi vuonna 2016 2,3 miljardista kilosta noin 2,1 miljardiin kiloon (noin 9 %). Samaan aikaan lohen kulutus on kuitenkin jatkanut kasvuaan.

Edellä mainitut seikat vaikuttavat myös Kokkikartanon lohen saatavuuteen. Tämän vuoksi käyttämämme lohen rakenne saattaa vaihdella totutusta. Meille Kokkikartanolla on tärkeää tarjota suomalaisille vaihtoehto arkeen laadukkaan ja maistuvan ruoan muodossa. Näin ollen teemme kaikkemme taataksemme laadukkaan lohen saatavuuden ruokiemme valmistamiseen jatkossakin.